Αυτές οι τροφές καταπολεμούν υπέρταση, χοληστερίνη και πέτρες στα νεφρά - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018

Αυτές οι τροφές καταπολεμούν υπέρταση, χοληστερίνη και πέτρες στα νεφρά



Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την καλή υγεία, αφού προσφέρει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά και να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες επιστημονικές μελέτες ότι η επαρκής κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης και ψαριού μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και ο καρκίνος, ενώ αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και κακής ποιότητας κορεσμένα και τρανς λιπαρά βλάπτει τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία και μειώνει τον προσδόκιμο ζωής.

Πέραν όμως της γενικότερης συμβολής της υγιεινής διατροφής στην υγεία και την ευεξία μας, υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που δρουν στοχευμένα στον οργανισμό ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, μια διαταραχή του γαστρεντερικού ή μια ορμονική ανισορροπία.

Αυτές οι τροφές είναι θρεπτικές και απαραίτητες για την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων υγείας:

1. Σπαράγγια για την υπέρταση: Τα σπαράγγια περιέχουν ασπαραγίνη, μια φυσική διουρητική ουσία που βοηθά το σώμα να απορρίψει ευκολότερα τα περιττά υγρά και το αλάτι. Η επίδραση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα που παρουσιάζουν οίδημα λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που παρέχουν τα σπαράγγια δρουν ενάντια στη νοητική κατάπτωση και την κατάθλιψη.

2. Κρεμμύδια για τον καρκίνο του πνεύμονα: Σύμφωνα με μελέτη στο επίσημο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (JNCI), ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι σημαντικά μειωμένος χάρη στην πρόσληψη φλαβονοειδών, ουσιών που υπάρχουν σε ευρύ φάσμα φυτικών προϊόντων όπως τα κρεμμύδια. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα κρεμμύδια συμβάλλουν στην αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερίνης.

3. Τυρί για τη φθορά των δοντιών: Τα λιπαρά που υπάρχουν στα περισσότερα τυρά λειτουργούν σαν «φραγμός» ενάντια στα βακτήρια, θωρακίζοντας έτσι τα δόντια από τη φθορά. Το τυρί περιέχει επίσης καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που παρέχει φυσική προστασία στα δόντια.

4. Λεμόνια για τις πέτρες στα νεφρά: Το κιτρικό οξύ του λεμονιού και του χυμού του βοηθά να αντιμετωπιστούν οι πέτρες στα νεφρά, επειδή μειώνει τον ρυθμό απόρριψης ασβεστίου μέσω των ούρων. Το ξύσμα λεμονιού περιέχει επίσης ρουτίνη, μια ουσία που ενισχύει τα τοιχώματα των φλεβών και των μικροσκοπικών τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι τον πόνο και τη σοβαρότητα των κιρσών.

5. Μπανάνες για την κατάθλιψη: Μια μέτρια μπανάνα καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, του «νευροδιαβιβαστή της χαράς», στον εγκέφαλο. Το γευστικό φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ εξαιρετικά βοηθητικό για την αντιμετώπιση τόσο της κατάθλιψης όσο και του άγχους.

6. Μουστάρδα για την οστεοπόρωση: Οι σπόροι της μουστάρδας έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγγάνιο και φώσφορο, συστατικά απαραίτητα για την καλή σκελετική υγεία και την υγεία των δοντιών. Η μουστάρδα παρέχει επίσης σελήνιο, το οποίο έχει αντικαρκινική δράση και προστατεύει την καρδιά, αλλά και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που δρα ενάντια στις φλεγμονές, στην υπέρταση και στο ανεβασμένο σάκχαρο.

7. Παπάγια για την αρθρίτιδα: Ένα μέτριο φρούτο υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C. Σύμφωνα με μελέτη σε δείγμα άνω των 2.000 ανθρώπων, η πολύ χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

8. Παντζάρια για την άνοια: Το παντζάρι συμβάλλει στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης αγγειακής άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες