Σπίρτζης: Το τρένο επιστρέφει στο Λουτράκι - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2018

Σπίρτζης: Το τρένο επιστρέφει στο Λουτράκι


Το τρένο φαίνεται πως θα επιστρέψει στο Λουτράκι μετά από 12 και πλέον χρόνια. Ο σχετικός διαγωνισμός της ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης.
 Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ αφορά στη μετατροπή της υφιστάμενης μονής μετρικής γραμμής Ισθμού – Λουτρακίου σε κανονικού εύρους ηλεκτροκινούμενη γραμμή και στη τελική σύνδεσή της με την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου, που λειτουργεί μεταξύ Κιάτου – Αεροδρομίου. Σημειώνεται πως οι κύριες εργασίες για τη σύνδεση των δύο γραμμών έχουν ήδη γίνει και αυτό που απομένει είναι το στρώσιμο των σιδηροτροχιών. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού Ισθμού και την κατασκευή δύο σιδηροδρομικών στάσεων: Καζίνο (Μηχανικού) και Λουτρακίου.
Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Ισθμού – Λουτρακίου λειτούργησε από το 1954 μέχρι τη δεκαετία του 60 και από το 1991 έως το 2006 οπότε και καταργήθηκε. Από τότε, υπήρξαν εξαγγελίες για έργακανονικοποίησης και ηλεκτροδότησης της γραμμής και ένταξής της στο δίκτυο του Προαστιακού, ωστόσο μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
Νέα δρομολόγια στον Προαστιακό από 1 Φεβρουαρίου
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός προανήγγειλε πως από την 1η Φεβρουαρίου τα δρομολόγια του Προαστιακού από το Αεροδρόμιο, όπως και τα δρομολόγια προς Κιάτο και Χαλκίδα θα επεκταθούν ως τον Πειραιά, αφού έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της ηλεκτροκίνησης. Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση των νέων δρομολογίων αναμένεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα σιδηροδρομικά έργα, όπως την παράδοση του τμήματος Τιθορέα – Λιανοκλάδι, όπου τα δοκιμαστικά δρομολόγια ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα, ενώ τα πρώτα επιβατικά δρομολόγια αναμένονται και εκεί από την 1 Φεβρουαρίου, αρχικά με ντιζελοκίνητους συρμούς. Η παράδοση και του τελευταίου τμήματος του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (Λιανοκλάδι – Δομοκός) αναμένεται τον Ιούνιο οπότε και η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μπορεί να γίνεται σε 3 ώρες και 20 λεπτά.
Στην Πελοπόννησο, το τμήμα Κιάτο – Αίγιο (Ροδοδάφνη) θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με τον υπουργό, το φθινόπωρο, ενώ η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα αυτό αναμένεται σε δύο χρόνια (ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη). Ο υπουργός επίσης προανήγγειλε πως μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν άλλοι δύο διαγωνισμοί της ΕΡΓΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση των γραμμών Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.
Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στα έργα της υπογειοποίησης και κατασκευής τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια (τμήμα Σταθμός Λαρίσης – Τρεις Γέφυρες) τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά. Ανάδοχος στο σχετικό διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ αναδείχθηκε η INTRAKAT. Επίσης, εκτός απροόπτου, μέσα στο 2018 αναμένεται και ο διαγωνισμός για τη β΄φάση των έργων του σταθμού Λαρίσης. Τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός είχε επίσης αναφερθεί στην πιθανότητα να τεθεί σε κυκλοφορία τμήμα της παλιάς μετρικής γραμμής σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες