Supermoon απόψε Κυριακή! Η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή Σελήνη του 2017 - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2017

Supermoon απόψε Κυριακή! Η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή Σελήνη του 2017

Σήμερα ο δορυφόρος μας, η Σελήνη, πλησιάζει στη Γη σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων , κάτι που μεταφράζεται σε πάρα πολύ κοντά και σημαίνει θεαματική βραδιά με την προϋπόθεση καλού καιρού.
Την πρώτη και τελευταία “σούπερ” πανσέληνο του 2017 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σήμερα Κυριακή, όταν το “Ολόγιομο Παγωμένο Φεγγάρι”, όπως ονομάζεται θα κάνει την εμφάνισή του στον βραδινό ουρανό.
Στην Ελλάδα η υπερ-πανσέληνος θα σημειωθεί στις 17:47 ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα στις 10:42, όταν θα πλησιάσει στα 357.492 χιλιόμετρα την Γη.
Οι “σούπερ” πανσέληνοι συμβαίνουν όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο της Σελήνης. Αυτό κάνει το φεγγάρι να φαίνεται μέχρι και 14% μεγαλύτερο και 30% πιο φωτεινό από το συνηθισμένο.
Η υπερ-πανσέληνος του Δεκεμβρίου είναι η πρώτη από τις συνολικά τρεις που θα σημειωθούν μέσα στους επόμενο δίμηνο. Την 1η Ιανουαρίου και στις 31 του ίδιου μήνα το φεγγάρι θα συμπέσει και πάλι με το περίγειο της Σελήνης. Στις 31 Ιανουαρίου μάλιστα η Μπλε Πανσέληνος, όπως λέγεται, θα κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Σελήνης.
Η μέση απόσταση της Σελήνης από τη Γη είναι 382.900 χιλιόμετρα, ωστόσο η τροχιά της δεν είναι απολύτως κυκλική, κάτι που σημαίνει ότι η απόσταση παρουσιάζει μικρές διαφοροποιήσεις. Όταν φτάσει στο απόγειο, δηλαδή στην μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη, θα είναι στα 406.603 χιλιόμετρα μακριά.
Το περίγειο της υπερ-πανσελήνου του Δεκεμβρίου δεν θα είναι το πιο κοντινό για φέτος, καθώς στις 25 Μαΐου το φεγγάρι ήταν στα 357.208 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Τότε όμως δεν υπήρξε πανσέληνος και κατά συνέπεια δεν αποδόθηκε ο προαναφερόμενος χαρακτηρισμός.
Οι “σούπερ” πανσέληνοι δεν συμβαίνουν κάθε μήνα λόγω του ότι η τροχιά του φεγγαριού αλλάζει προσανατολισμό καθώς η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο. Έτσι ο άξονας της ελλειπτικής πορείας του Σελήνης γύρω από τη Γη γυρίζει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, κάτι που σημαίνει ότι η πανσέληνος δεν συμβαίνει πάντα στο απόγειο ή το περίγειο.
Να σημειωθεί ότι η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έρθει τόσο κοντά στη Γη θα είναι στις 25 Νοεμβρίου του 2034.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες