Ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα της Ν Δ για την λήψη μέτρων για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα της Ν Δ για την λήψη μέτρων για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου


Το ζήτημα της προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου από την υπεραλίευση και τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι μεταβολές στο υποθαλάσσιο τροφικό πλέγμα, έφεραν στη Βουλή με Ερώτηση τους ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας και ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης......

Οι δύο βουλευτές ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο, ο οποίος απειλεί με ζημιές τις παράκτιες τουριστικές περιοχές και ερωτούν αν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας η έναρξη ενός διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

15.06.2017

Προς:

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης του αριθμού των μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο

Είναι επιστημονικά αποδεκτό, πως η μεγάλης έντασης παράνομη αλιεία επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στο υποθαλάσσιο τροφικό πλέγμα, με αποτέλεσμα καταστροφές στα σχετικά οικοσυστήματα. Αυτό το γεγονός σε βάθος χρόνου δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον και έχει αρνητικές συνέπειες και στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεδουσών, που παρατηρείται εσχάτως στον Κορινθιακό Κόλπο ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης και της έξαρσης της παράνομης αλιείας, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους όλων των παραλιακών περιοχών και έχει επιφέρει προβληματισμό στον επιστημονικό κόσμο.

Επιπλέον, ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, αφού το φαινόμενο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τους επισκέπτες των παραθαλάσσιων περιοχών, των οποίων η οικονομία σε σημαντικό βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό της θερινής περιόδου.

Επειδή φέτος το φαινόμενο βρίσκεται σε μεγαλύτερη έκταση και η ανησυχία των κατοίκων, των επιχειρηματιών και των παραθεριστών είναι έκδηλη, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο;

2) Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβούν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε επιτέλους να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κορινθιακός Κόλπος, όπως η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η διάβρωση των ακτών (βλ. ενδεικτικά: ΠΑΒ 910/23-1-2017, ΠΑΒ 1207/31-10-2016, Ερώτηση 4254/29-07-2015, Ερώτηση 785/13-03-2015). Προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των συναρμόδιων φορέων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσεων;

Χρίστος Δήμας
βουλευτής Κορινθίας | Νέα Δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες