Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Ενδιάμεσες εκπτώσεις - Κυριακάτικη αργία "Είμαστε ετοιμοπόλεμοι" - Τί ζητούν οι επαγγελματίες - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Απριλίου 27, 2017

Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Ενδιάμεσες εκπτώσεις - Κυριακάτικη αργία "Είμαστε ετοιμοπόλεμοι" - Τί ζητούν οι επαγγελματίες


Την θέση του σε σχέση με την Κυριακάτικη αργία αλλά και τον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας, στον απόηχο των τριβών για την χθεσινή λειτουργία των καταστημάτων αλλά και της κόντρας που έχει ξεσπάσει με την περιφέρεια για το θέμα των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει τα εξής...

Με τον Ν. 4177/2013 του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, καθορίστηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις (1-10 Νοεμβρίου και 1-10 Μαΐου) και σκοπίμως περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό οι 2 πρώτες Κυριακές των 10ημέρων, ώστε να προχωρήσει η τότε κυβέρνηση σε πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, όπως μετά από 6 μήνες έγινε για 3 περιοχές της χώρας. Η απόφαση όμως της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 100/2017 απόφαση της, απέρριψε ως αντισυνταγματική τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Με τον Ν. 4446/2016, η κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις μετά από διαβούλευση των φορέων – Εμπορικών Συλλόγων με τον Αντιπεριφερειάρχη, να αλλάξουν ημερομηνίες. Όπως είναι γνωστό, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλεξόπουλος με προσχηματικό διάλογο και σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα, mall), το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας, αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, να παραμείνουν οι εκπτώσεις στις παραπάνω ημερομηνίες, όπως δηλαδή τα πολυκαταστήματα από την αρχή του απαίτησαν… και μάλιστα για ένα δεκαπενθήμερο… Έτσι δημιούργησε ένα «αλαλούμ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Κατόπιν αυτών, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στην Αχαΐα θα διαρκέσουν από την Τρίτη 2 Μαΐου έως τη Δευτέρα 15 Μαΐου, την δε Κυριακή 7 Μαΐου τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά προαιρετικά, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1, άρθρο 23, Ν.2224/1994).

Επειδή τις τελευταίες ημέρες γίνεται αναμόχλευση της συζήτησης για την απελευθέρωση των 52 Κυριακών, για να σταματήσει κάθε συζήτηση, είμαστε ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ. Το ΣτΕ έχει λύσει το πρόβλημα και αγωνιζόμαστε για τις 3 Κυριακές (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Κυριακή των Βαΐων) και για τη συνταγματική κατοχύρωση των υπόλοιπων Κυριακών γιατί οι καλοθελητές της απελευθέρωσης όλων των Κυριακών, παραμονεύουν. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα επιφέρει περισσότερα λουκέτα, ανεργία, ύφεση, οξύτερη κρίση και αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μονοπώλια που θα επικρατήσουν.

Είμαστε εδώ «ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ» για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας.

Οδηγίες προς τους καταστηματάρχες για τη διενέργεια των εκπτώσεων:

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Απόφασης του ΣΤΕ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ 100/2017


«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία.»

Η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ίδια την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού και κοινωνικού δεσμού τόσο των εμπόρων που λειτουργούν τα καταστήματά τους, όσο και των εργαζομένων σε αυτά. Ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «κλείσιμο» ή «ρεπό» Τρίτης, Τετάρτης ή οποιασδήποτε άλλης ημέρας, είτε για τον εργοδότη, είτε για τον εργαζόμενο.

Η απόφαση του ΣτΕ κάνει και κάτι ακόμα: στην ουσία απαγορεύει στον οποιονδήποτε, είτε λέγεται Κυβέρνηση, είτε Θεσμοί να αντιμετωπίζουν την ξεχωριστή ημέρα που είναι η Κυριακή, ως μια κοινή «καθημερινή». Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με την βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες