Απαλλακτική η πρόταση της εισαγγελέως για Τατούλη – Νικολάκου - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Απριλίου 29, 2017

Απαλλακτική η πρόταση της εισαγγελέως για Τατούλη – Νικολάκου


Την απαλλαγή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη και της θεματικής αντιπεριφερειάρχη, Ντίνας Νικολάκου, από τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πρότεινε χθες η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, Νικολίτσα Νικολοπούλου....

Η εισαγγελέας τεκμηρίωσε την πρότασή της, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος για τις καταχωρήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης δεν ορίζει το χρονικό όριο της ισοκατανομής, ενώ πριν από το επίδικο διάστημα οι εφημερίδες «Ελευθερία» και «Ελευθερία της Δευτέρας» είχαν λάβει σημαντικά μεγαλύτερα ποσά για δημοσιεύσεις σε σύγκριση με τις άλλες δύο εφημερίδες που έχουν δικαίωμα δημοσιεύσεων.

Αν και το δικαστήριο αργά το μεσημέρι διέκοψε σε διάσκεψη, προκειμένου να εκδώσει την απόφαση, έπειτα από μία ώρα ανακοίνωσε πως λόγω του προχωρημένου της ώρας και της τήρησης ωραρίου από το γραμματέα της Έδρας, αυτή θα ανακοινωθεί το πρωί της Τετάρτης.

Απαλλαγή
Εναντίον των κατηγορουμένων είχαν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές από την ιδιοκτησία των εφημερίδων «Ελευθερία» και «Ελευθερία της Δευτέρας» σχετικά με τις καταχωρήσεις πληρωμένων δημοσιεύσεων, με το επιχείρημα πως υπήρξε άνιση κατανομή αυτών, που τις έπληξε.
Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας έχουν κριθεί ένοχοι αμφότεροι και τους έχει επιβληθεί φυλάκιση ενός έτους στον καθένα με 3ετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος.
Χθες, η τρίτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, για την υπόθεση αυτή, ξεκίνησε με την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

«Λευκός νόμος»
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην απόφαση του Πλημμελειοδικείου και ακολούθως επιχειρηματολόγησε για ποιους λόγους την κρίνει ατυχή και οι κατηγορούμενοι πρέπει να αθωωθούν.
Όπως τόνισε, ο συγκεκριμένος νόμος για τις καταχωρήσεις δεν αναφέρεται σε ρητή υποχρέωση, αλλά σε κριτήριο. Παράλληλα, ότι τα κριτήρια δεν περιγράφονται με σαφήνεια και, κατά συνέπεια, πολλοί παράγοντες μπορούν να υπεισέλθουν στην εφαρμογή του.
Μάλιστα, χαρακτήρισε το νόμο «λευκό», προσθέτοντας ότι αυτός δεν ορίζει το χρονικό όριο εφαρμογής της ισοκατανομής.
Πάνω σε αυτό υπογράμμισε ότι μια διετία νωρίτερα από την επίδικη οι συγκεκριμένες εφημερίδες είχαν εισπράξει σαφώς μεγαλύτερα ποσά από καταχωρήσεις σε σύγκριση με τις εφημερίδες «Θάρρος» και «Φωνή» και, κατά συνέπεια, οι διαφορές που εμφανίζονται στην επίμαχη διετία να είχαν να κάνουν με την ισορρόπηση της κατάστασης.

Αρμοδιότητα υπηρεσιών
Η εισαγγελέας αποδέχθηκε ότι η αρμοδιότητα της κατανομής των καταχωρήσεων ανήκει στις υπηρεσίες, τόνισε πως δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο πως ο περιφερειάρχης έδωσε εντολή αποκλεισμού των συγκεκριμένων εφημερίδων από τις καταχωρήσεις, ενώ υπογράμμισε πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η εγκαλούσα θα μπορούσε να είχε προσφύγει διαμαρτυρόμενη με έγγραφό της στους τότε τοπικούς αντιπεριφερειάρχες Χρήστο Μαλαπάνη και Παναγιώτη Αλευρά, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, κάτι όμως που δεν έχει κάνει.
Καταλήγοντας είπε ότι οι κατηγορίες δε στοιχειοθετούνται για κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους και ζήτησε την απαλλαγή τους.
Η πολιτική αγωγή στη συνέχεια αντέκρουσε την πρόταση της εισαγγελέως, επιμένοντας πως πρέπει να κριθούν ένοχοι, καθώς στο νόμο υπάρχει το στοιχείο της υποχρέωσης για ισοκατανομή των καταχωρήσεων και αυτό απορρέει από το Σύνταγμα.
Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι υπεράσπισης ενίσχυσαν την πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή των κατηγορουμένων, τονίζοντας ότι ο περιφερειάρχης ζητούσε απόλυτη ενημέρωση, με στόχο την τήρηση της νομιμότητας.

Της Βίκυς Βετουλάκη

ksipnistere.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες