ΝΔ και δήμαρχοι εναντίον Τατούλη -Προς «διαζύγιο» ο περιφερειάρχης με τη ΝΔ - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Απριλίου 05, 2017

ΝΔ και δήμαρχοι εναντίον Τατούλη -Προς «διαζύγιο» ο περιφερειάρχης με τη ΝΔ

Δήμαρχοι της Πελοποννήσου (των 4 από τις 5 Πρωτεύουσες της Περιφέρειας Πελοποννήσου) έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη και εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους με το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων....
Οπως αναφέρει το σάιτ kalimera-arkadia.gr, οι δήμαρχοι τόνισαν ότι είναι μία πολύ ακριβή λύση που θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι δημότες. Επιπλέον, ήταν αυστηρά επικριτικοί τόσο προς την αιρετή Περιφέρεια και τον Πέτρο Τατούλη, όσο και προς την Κυβέρνηση.
Διαζύγιο Τατούλη-ΝΔ
Επίσης, προς «διαζύγιο» φαίνεται πως οδηγείται η σχέση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, με το κόμμα που τον ανέδειξε πολιτικά και διετέλεσε στέλεχος, βουλευτής και υπουργός του.
Την περασμένη εβδομάδα, 10 βουλευτές της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση  προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ερώτηση έχει έντονο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και κριτικό πνεύμα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επερωτώντες βουλευτές, ενώ στις περισσότερες Περιφέρειες της Χώρας έχουν σημειωθεί βήματα προόδου για την διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι «ουραγός» στο συγκεκριμένο ζήτημα, αδυνατώντας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Στην ερώτηση γίνεται λόγος για την πρόσφατη απένταξη του σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, κάτι που όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές «οδηγεί πάλι σε αδιέξοδο με ορατό να επανέλθουν καταστάσεις του παρελθόντο».
Το κείμενο ταυτόχρονα αποδίδει ευθύνες και στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ευθύνες πρέπει όμως να αναζητήσουμε και στην Κυβέρνηση, που δεν υιοθέτησε εξ αρχής μία σαφή θέση σχετικά με το θέμα της ΣΔΙΤ για την Πελοπόννησο δημιουργώντας επιπλέον καθυστερήσεις και σύγχυση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παλινδρομώντας μεταξύ ιδεολογικών αγκυλώσεων και φοβικών συνδρόμων, πολέμησε και ως αντιπολίτευση αλλά και στην πρώτη Κυβερνητική του θητεία τις ΣΔΙΤ μπλοκάροντας έργα 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ».
Οι υπογράφοντες βουλευτές τονίζουν παράλληλα τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία «χάραξε μια ξεκάθαρη στρατηγική που ευνόησε της Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».
Την ερώτηση την υπογράφουν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές της Πελοποννήσου, ακόμη κι αυτοί που υπάγονται στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, μαζί με τους τομεάρχες Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Μάκη Βορίδη και τον Γιώργο Γεωργαντά, ενώ στα ονόματα των υπογραφόντων ξεχωρίζει αυτό του Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας το στίγμα.
Την ερώτηση υπογράφουν συνολικά οι εξής βουλευτές: Κ. Βλάσσης, Αντώνης Σαμαράς, Αθ. Δαβάκης, Χρ. Δήμας, Γιάννης Ανδριανός, Αν. Κατσανιώτης, Μάκης Βορίδης, Ιάσων Φωτήλας, Κ. Τζαβάρας και Γ. Γεωργαντάς.
Τι είπαν οι δήμαρχοι
Ο Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος τόνισε ότι «βλέπουμε την Κυβέρνηση που μέχρι χθες διαφωνούσε να συμπλέει ως προς την κατεύθυνση πλέον των 100 ευρώ να πληρώνουν ο δημότες ανά τόνο διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπου κι αν γίνονται διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε άλλες περιφέρειες, δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Στη δική μας περίπτωση, ο κόσμος σπρώχνεται σε λύση πάνω από 100 ευρώ.
Εμείς κάναμε ένα διαγωνισμό στο Άργος, σε λίγες μέρες θα τελειώσει, με ανώτατη τιμή 45,17 ευρώ τον τόνο. Ήρθαν 8 εταιρείες και σίγουρα θα έχουν δώσει πιο κάτω τιμές. Για τις 34.000 τόνους που θα διαχειριστούμε εμείς τρέχουν όλοι για 45 ευρώ και στις 200.000 τόνους των σκουπιδιών της περιφέρειας, η τιμή αντί να πέφτει, ανεβαίνει;
Ο κ. Νίκας έχει αλλάξει ρότα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Τι είναι αυτό που τον κάνει σήμερα να μην είναι ανάμεσά μας; Τον λαό του δεν τον σέβεται, διότι ο λαός του θα κληθεί να πληρώσει 120 ευρώ τον τόνο.»
Ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός μίλησε για «απραξία ετών, που η αρμοδιότητα δεν ήταν στους δήμους, ήταν στο κράτος που τη παραχώρησε στην αιρετή περιφέρεια. Κάποιοι σήμερα κουνούν το δάχτυλο στους δήμους και απειλούν να αφήσουν την Πελοπόννησο μέσα στα σκουπίδια. Κάποιοι εκβιάζουν τους δημάρχους για να ακολουθήσουν ένα μοντέλο διαχείρισης ληστρικό για τους δημότες που θα επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα.
Κάνω πάλι έκκληση στην Κυβέρνηση και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος μιλούσαν για ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο και για ένα κόστος που δεν θα μπορεί να σηκώσει ο Πελοποννησιακός λαός. Σήμερα, υπάρχει μία πλειοψηφική τάση μέσα στην Κυβέρνηση που θέλει να περάσει τα σχέδια για να υλοποιηθεί το ΣΔΙΤ. Θα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που έχει υπάρξει.»
Ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής είπε ότι «είναι τραγικό να επιβαρύνουμε τους πολίτες 3 και 4 φορές πάνω για δημοτικά τέλη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον των πολιτών. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία για τον διαγωνισμό των έργων υποδομής και της διαχείρισης των αποβλήτων για τον Δήμο Τρίπολης. Πρέπει να σας αποκαλύψω ότι την οροφή που θα βάλουμε στο διαγωνισμό είναι 40 ευρώ τον τόνο» και τόνισε ότι η μονάδα που σχεδιάζει ο Δήμος Τρίπολης θα δύναται να καλύψει και τις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο του Δήμου Γορτυνίας, όσο και του Δήμου Μεγαλόπολης.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης είπε ότι «οφείλουμε όλοι μας να υπερασπιστούμε την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες τόσο στην αιρετή περιφέρεια, όσο και στο κράτος. Τα πρόστιμα μην διανοηθούν και τα στείλουν στους δήμους, να τα αναλάβουν η Περιφέρεια και το Κράτος. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει, διότι έχει καθυστερήσει να υπογράψει τον ΠΕΣΔΑ. Ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε αποκεντρωμένη διαχείριση και κεντρική διαχείριση που θα αποφασίσει ο ΦΟΔΣΑ. Αν αυτό δεν γίνει, θα είμαστε απέναντι σε κάθε άλλη διαχείριση των απορριμμάτων».
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτης Μαντάς είπε ότι «πολλά σκουπίδια καταλήγουν σε παράνομες χωματερές, διότι για πολλά χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί η προσωρινή διαχείριση. Να αποφασίσει η αιρετή περιφέρεια αν είναι ή δεν είναι αρμόδια για την προσωρινή διαχείριση. Αν δηλαδή έχε δίκιο ο κ. Παπαηλίου της Περιφέρειας, που είπε ότι είναι αρμόδιος ή αυτό που ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης σε δελτίο τύπου. Προσωρινή διαχείριση σημαίνει διαδημοτικές συνεργασίες για να πάψει να είναι οξύ το πρόβλημα. Αυτή η πίεση που έχουμε οφείλεται σε επιλογές της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας και στα εμπόδια που μπαίνουν σε όσους επιχειρήσουν να εφαρμοστούν την προσωρινή διαχείριση.»
Ο πρώην Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας και μέλος της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, Μανώλης Σκαντζός είπε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που έργο δεν υπάρχει και ο αρμόδιος φορέας που είναι ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να προχωρήσει και να λύσει το πρόβλημα. Σήμερα, αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από το πρόσωπο του Πέτρου Τατούλη που δεν κατάφερε να βρει λύση και από την Κυβέρνηση. Κάποιοι δήμαρχοι που δεν είναι στο πάνελ, δρουν ως υποστηρικτές του ΣΔΙΤ των 120 ευρώ. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι είπε ότι η μοναδική λύση είναι το ΣΔΙΤ των 120 ευρώ, ενώ παλιότερα είχε δώσει μεγάλο αγώνα κατά του έργου αυτού.»
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες