ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ: Στα πόσα «κλείδωσε» το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2017

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ: Στα πόσα «κλείδωσε» το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα


Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν επισήμως οι διαδικασίες «έρευνας» για τον εκσυγ­χρονισμό τριών μεγάλων εξοπλιστικών προ­γραμμάτων...

Του ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ
Σε εξοπλιστικά προγράμματα που συνο­λικά προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η αποπλη­ρωμή των οποίων σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος εικοσαετίας σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα υπό την ασφυκτική πίεση που δέ­χεται τόσο εξ Ανατολών όσο και εξαιτίας των νέων εστιών αστάθειας που δημιουργούνται στα βόρεια σύνορα με επίκεντρο τα Σκό­πια.
Ήδη με ταχείς ρυθμούς προχωρούν επισήμως οι διαδικασίες «έρευνας» για τον εκσυγ­χρονισμό τριών μεγάλων εξοπλιστικών προ­γραμμάτων που αφορούν:
• Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 το κόστος των οποίων θα κυμανθεί από 800 εκατομμύρια έως 1,2 δισ. αναλόγως του αριθμού των μαχητικών που τελικώς θα εκσυγχρονιστούν. Η ελλη­νική Πολεμική Αεροπορία έχει προς εκσυγ­χρονισμό 150 F-16. Μια πρώτη σκέψη είναι να εκσυγχρονιστούν όλα πλην των παλαιότερων block 30 για τα οποία να γίνει απλός εκσυγχρονισμός ώστε να πουληθούν σε άλ­λη συμμαχική χώρα (βλέπε Βουλγαρία).
• Τα γαλλικά Μιράζ που το κόστος εκσυγ­χρονισμού και υποστήριξης τους παραμένει αδιευκρίνιστο καθότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ουσιαστικές συζητήσεις, κάτι που ωστόσο συμφωνήθηκε μεταξύ των πρωθυ­πουργών των δύο χωρών κατά την πρόσφα­τη επίσκεψη του Μπερνάρ Καζνέβ στην Αθή­να. Μέχρι πρότινος η ελληνική πλευρά θεωρούσε απαγορευτικό τον εκσυγχρονισμό των γαλλικών αεροσκαφών καθώς το κόστος είναι σχεδόν το διπλάσιο απ” ό.τι εκείνο για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών μα­χητικών.
• Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, TOR Μ1 και OSA, των κόστος των οποίων, μαζί με την προμήθεια αναγκαίου αριθμού πυρομαχικών, θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο.
• Η παραλαβή των υπόλοιπων έξι μεταφο­ρικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 υπόλοιπου κόστους 100 εκατομμυρίων.
• Η αποδοχή της αμερικανικής «δωρεάς» των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων «ΟΗ-58 Kiowa» για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρα­τού σε ρόλο αναγνωριστικό και επιθετικό που για τη μεταφορά τους και τη μερική συ­ντήρησή τους θα απαιτηθούν άμεσα 45 εκα­τομμύρια.
• Το πρόγραμμα «NSM» για Ναυτικό και Αεροπορία νορβηγικών βλημάτων εδάφους εδάφους της Kongsberg, ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων.
Ο Π. Καμμένος
Σχετικά με τους εξοπλισμούς, ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, μιλώντας χθες στον Real FM 97,8, υπογράμμισε ότι «το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα προχωρήσει» παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε με νόημα, «υπάρχει μία έντιμη συνεργασία. Δεν πούλησα ποτέ τον Κ. Καραμανλή, δεν θα πουλήσω ούτε τον Αλέξη Τσίπρα».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, εμφανιζόμενος στην εκπομπή «Αρετή και Τόλ­μη», δήλωσε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμένες και σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις».
Μία από τις «προκλήσεις» που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι η ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών στην οποία επιδίδεται η Τουρκία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουνίου ο ίδιος ο Ερντογάν παρουσίασε τον εξοπλιστικό σχεδίασμό της Τουρκίας με χρονικό όριο δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2023. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
• Συμπαραγωγή F-35 αόρατων μαχητικών αεροσκαφών.
• Πυραυλικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων με βεληνεκές 200 και 500 χιλιομέτρων (ROKETSAN της UMTAS).
• Αντιαρματικοί πύραυλοι UMTAS επιθετι­κών ελικοπτέρων για κινούμενους και για σταθερούς στόχους. Αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις απειλές (επιθέσεις), από τεθωρα­κισμένα εδάφους.
• Συμπαραγωγή 15 επιθετικών και εποπτι­κών ελικοπτέρων με την Agusta Westland.
• Οβιδοβόλα παντός καιρού. Είναι το πρώτο σύστημα πυροβολικού που κατασκευάστηκε στην Τουρκία. Κατατάσσεται 1ο σε αποτελεσματικότητα οπλικό σύστημα μετά τα F-16! Αποτελεσμα­τικό σε κατάσταση πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες